top of page

Magamról

1992-ben születtem Budapesten. Tanulmányaimat lakóhelyemen, a pest vármegyei Tápióbicskén kezdtem, majd Nagykátán érettségiztem, végül 2014-ben szereztem meg a pedagógusi diplomámat Jászberényben. 2014-től kilenc évig tanítottam Budapesten. Jelenleg a Tápióbicskei Erdei Programközpont és Szálláshely vezetőjeként dolgozom. 2005 óta tagja vagyok a Magyar Csillagászati Egyesületnek és 2018-ban léptem be a Magyar Asztrofotósok Egyesületébe, ahol felügyelőbizottsági és zsűrizési feladatokat is ellátok. 2021-től a Magyar Csillagászati Egyesület kiadásában megjelenő "Meteor" című folyóirat rovatvezetője vagyok.
 

A tanáraimnak köszönhetően, mindössze 13 évesen kezdtem el érdeklődni a csillagászat iránt. A szüleim támogatásával már 2005-ben hozzájutottam életem első komolyabb távcsövéhez, melynek segítségével észleléseket végeztem a Magyar Csillagászati Egyesület számára. Nagy álmom volt, hogy ne csak az akkoriban szervezett távcsöves bemutatók alkalmával, hanem szélesebb körben is bármikor bemutathassam az általam látott égi objektumokat. Ennek anyagi akadályai voltak, így egy nagyobb szünet következett.
 

2015-ben indítottam el a népszerű és nagy sikerű csillagászati szakkörömet a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban. Miközben rengeteg tehetséges gyermekkel ismertettem meg az univerzum világát és nyertük meg többször a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét, újra késztetést éreztem arra, hogy megvalósítsam a gyermekkori álmomat, vagyis asztrofotókat készítsek. 2017-ben megszereztem az ehhez szükséges felszereléseket és azóta töretlenül készítem a felvételeimet, melyekkel azóta számos rangos nemzetközi és hazai elismerést is szereztem. Az elmúlt évek során igyekeztem az üstökös fotográfiát új megközelítésbe helyezni és minél több egyedi fényképet készíteni.
 

Az első komolyabb fotográfiámmal már 2017 őszén bejutottam a Greenwichi Királyi Obszervatórium által kiírt Astronomy Photographer of the Year világverseny döntőjébe. A nemzetközi elismerések sorát bővíti, hogy fényképem megjelent a NASA nap képeként (NASA APOD), de kategóriagyőztesként és dobogósként is szerepelt már az AstroCamera és az ASTRO2021 nemzetközi asztrofotós versenyeken. A legrangosabb külföldi díjam 2022 őszén szereztem, amikor az Astronomy Photographer of the Year világversenyen egy harmadik és két döntős helyezést értem el a munkáimmal. Tevékenységemmel többször is elnyertem a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat, de rendkívül megtisztelő, hogy Tápióbicske és Budafok-Tétény önkormányzata is díjazta már a munkám. 2021-ben a National Geographic Magyarország az év legszebb asztrofotói közé válogatta az egyik képemet, akárcsak több hónap képe vagy nap képe elismerést szereztem különböző nemzetközi és hazai szakmai szervezetek által kiírt pályázatokon.
 

A képeimmel nem csak gyönyörködtetni próbálok, hanem ismeretterjesztő szerepet is vállalok. Az elmúlt években több egyéni és csoportos kiállításom is volt. A kiállított képeimmel többek között a londoni National Maritime Museumban és a Magyar Természettudományi Múzeumban is lehetett már találkozni. Az asztrofotóim az ország legismertebb médiafelületein is rendszeresen megjelennek.

A fényképezőgép birtokában egyre inkább elkezdett foglalkoztatni a fényképészet több területe is. A nappali felvételeimen próbálom tudatosan kihasználni a lehetőségeket, de a fő profilom még mindig az asztrofotográfia maradt. Ugyan több sikerélmény ért az asztrofotózással kapcsolatban, de úgy érzem, hogy vannak még fejlődési útvonalak, melyeket ki kell járnom a jövőben. 

Majzik Lionel

Szeretné szobája falán látni valamelyik felvételem?
Az Astrography weboldalán válogathat munkáimból és leadhatja rendelését!

astrography_logo_b.png

Amennyiben támogatni kíván:

bottom of page