A karácsonyi üstökös

46P/Wirtanen
gallery/wirtanen_terkep
gallery/wirtanen_v3_an

Miért karácsonyi üstökösként nevezem ezt - a jelen sorok írásakor - bolygónk felé egyre csak közeledő égi vándort?  A válasz egyszerű: a profi és az amatőrcsillagászok 2018 karácsonya környékén sokszor fognak felnézni az égboltra, hiszen az 1948-ban Carl Alvar Wirtanen amerikai csillagász által felfedezett üstökös történelmi földközelségbe ér. A bolygónktól való távolsága a modern kori üstökösöket tekintve a tizedik legkisebb lesz, ha pedig az emberiség által ismert összes üstököst nézzük, akkor a tizenhatodik legközelebbi lesz hozzánk. A földközeli üstökösök listáját az 1770-es Lexell-üstökös (D/1770 L1) vezeti. Ez az üstökös csupán 2,2 millió kilométerrel tévesztette el a Földet. A Wirtanen-üstökös 2018. december 16-án lesz földközelben, amikor is a tőlünk számított legkisebb távolsága csupán 11,5 millió kilométer, ami a Föld-Hold átlagos távolságának a harmincszorosa. 

 

A kétatomos szénmolekuláknak köszönhetően zöld színű, méretes kómával rendelkező kométa a Jupiter és a Föld pályája közötti területen kering a Nap körül, mindössze 5,43 éves periódussal. Az idei megfigyelhetősége a legjobb amióta felfedezték. Különösen kedvező a földközelség mellett az, hogy az égi vándor ebben az időszakban még cirkumpoláris is lesz Magyarországról, tehát az éjszaka bármelyik időpontjában megfigyelhető, de persze ajánlatos delelésekor szemügyre venni - vagyis az éjszaka közepén, éjfél környékén. 


Érdekesség, hogy az üstököskutató Rosetta űrszonda misszióját is ehhez az üstököshöz tervezték, de időhiány miatt más égitestet kellett választani. A  Rosetta útja végül a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös felé irányult, ahol 2014-2016 között végzett kutatásokat, illetve a Philae nevezetű leszállóegységét 2015-ben sikeresen az üstökös felszínére juttatta. 

 

A Wirtanen-üstökös a "hiperaktív" kométák közé tartozik. A Jupiter üstököscsaládjába tartozó égi vándorra jellemző a nagy mennyiségű por- és gázkibocsátás - szerencsénkre! Az előrejelzések szerint akár 3 magnitúdós is lehet a földközelség idején. Ez azt jelenti, hogy fényszennyezéstől mentes helyről akár szabad szemmel is lehetne látni. A pesszimistább becslések inkább 4-5 magnitúdó közötti fényességet jósolnak.

 

A felvétel készítésének idején hazánkból még elég alacsony horizont feletti magassággal delelt, ráadásul Magyarország időjárása nem mindig kegyes hozzánk a decemberi éjszakákon sem, ezért úgy döntöttem, hogy a közeledő üstököst távvezérléssel (az egyik ausztráliai robottávcsövet használva) örökítem meg. Fantasztikus látványt nyújtott: a 30' méretű kómából majdnem két fokos távolságra nyúlt egy keskeny csóva.  

 

Az expozíciók meghatározásánál igyekeztem rövid záridőket használni, hogy az üstökös sajátmozgása elenyésző legyen a képeken. Érdekesség, hogy a látómezőben felfedezhető még a 14,2 magnitúdós NGC 965-ös spirálgalaxis, de ezen kívül rengeteg PGC előjelű halvány csillagváros is megmutatta magát. 

 

Bízzunk abban, hogy az optimista előrejelzések beigazolódása mellett, hazánk időjárása is szerencsésen alakul és mindannyiunk számára emlékezetes karácsonyi üstököst fogunk látni. 

 

Kiemelt dátumok:

2018. dec. 17: A Fiastyúk (Pleiades) mellett halad el az üstökös

2018. dec. 23: A Capella közvetlen közelében az üstökös

Az objektum neve:

46P/Wirtanen

Csillagkép:

Cetus

Koordináták:

R.A. 02 h 35 m 10 s Dec. -19° 07′ 10″

Az objektum típusa:

Üstökös

Távolság (Naptól): 

160 millió km

Távolság (Földtől):

17,7 millió km

Látszólagos méret:

Kóma: 30'; csóva: 1,8° (PA: 45°)

Fényesség:

5,5m

Periódus:

5,43 év

Sebesség:

37 km/s

Időpont:

2018. 12. 01. 10:34-11:00 UT

Összesített exp. idő:

14 perc

Helyszín:

iTelescope - T9, Siding Spring Observatory, Ausztrália

Fényképező:

FLI Microline 16803

Távcső:

Tele Vue 127/680 mm ED refraktor 

Mechanika:

10Micron 2000 HPS

Vezetés:

-

Korrektor:

-

Fényerő, fókusz:

f/5,3, 680 mm

ISO:

-

Light:

1 x 300 s Lum, 1 x 180 s R, G, B

Dark:

Előzetesen kalibrálva

Flat:

Előzetesen kalibrálva

Bias:

Előzetesen kalibrálva

Feldolgozás:

PixInsight, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Helye az égbolton

Feliratozva

gallery/wirtanen_solars

Elhelyezkedésük a Naprendszerben

46P/Wirtanen - 2018.12.01.
(robot)

Főbb objektumok: 46P/Wirtanen, NGC 965