túlszaturált telihold

Fő Objektum: Hold

A Hold színei

gallery/20180224-szineshold2400
gallery/20180224-feliratozotthold_2400

Ha valakit megkérdezünk a Hold színéről, a válasz valószínűleg az lenne, hogy szürke. A Holdról készült felvételeken azonban kitűnik, hogy nem pontosan így van. A fényképek színtelítettségének erőteljes növelésével előbújnak Holdunk lenyűgöző színei. Ezzel a módszerrel remekül elkülönülnek a különböző felszíni formák és talajtípusok.


Égi kísérőnk színeinek ilyen módon való megörökítéséhez alapos tervezés szükséges. A legmegfelelőbb időszak pont az, amikor a Hold talán a legérdektelenebb látvánnyal szolgál – vagyis telihold környékén. Miért érdektelen akkor, amikor a legnagyobb a fázisa és minden a szemünk elé tárul? A válasz inkább az esztétikai értékekben keresendő. Teliholdkor minden kráterre, hegységre és más egyéb holdi alakzatra magasabb szögben érkezik a napfény, ezáltal egy felülnézeti kép sokkal részletszegényebb lesz, ellenben akkor, amikor alacsonyabb szögben kapja a fényt és markáns árnyékkal látszódik – ezzel okozva a háromdimenziós élményt. Holdat nézni távcsőben mindig akkor érdemes, amikor növekvő vagy csökkenő fázist mutat. Jelen esetben az árnyékok és a háromdimenziós élmény hiánya segítség, hiszen úgy tárul a szemünk elé, mint egy torzításoktól mentes térkép.


A fényképet 2017. november 3-án este készítettem a pest megyei Tápióbicskéről, amikor a Halak csillagképben járó Hold 97%-os megvilágítottsággal uralta az égboltot. A Nikon D3300-as fényképezőgépem a 150/750 mm-es Newton távcsőhöz rögzítettem. A távcső és a fényképezőgép közé még 3x-os fókusznyújtó lencsét is helyeztem, ezáltal 2250 mm-es fókuszt kaptam. A szűk látómező miatt nyolc részre osztottam a Holdat, mindegyik részt külön-külön rögzítettem.


Arra kellett figyelnem, hogy a Hold színét és részleteit nem lehet egy képen megörökíteni a légköri mozgások miatt. Két képet kellett készítenem (vagyis 2x8 db. képet): a színréteget és az éles részleteket tartalmazó fényképet. A színréteget nyers formátumban (RAW) kellett exponálnom 1/200 s expozíciós időkkel. A RAW formátum előnye, hogy a képet, mint adatot rögzíti és mint adat, tartalmazza az összes érzékelt színárnyalatot. A Hold részleteit viszont csak videók készítésével tudjuk élesen megörökíteni, ezáltal 8 db. egyenként kb. 7500 képkockát tartalmazó videót is készítettem, amelyekből egy szoftver segítségével a legélesebb képkockákat válogattam ki és átlagoltam össze egyetlen képpé. Az elkészült képekből illesztettem össze a Holdat. Az utómunka végső és egyben legizgalmasabb fázisa volt, hogy az életlen, de színadatokkal rendelkező képet összeadjam a „szürke”, de éles telihold képével. Az eredmény a publikált kép, ami a színeket és a Hold részleteit egyaránt tartalmazza. A színek előcsalogatását a színréteget adó kép szaturációjának több lépésben történt növelésével értem el.


A színeket valószínűleg a talaj összetétele, esetleg szemcsemérete határozza meg. Feltételezések szerint, a kékes területek titánban gazdagabb régiókat jelentenek, ahol titánban és vasban szegényebb, ott narancsos színárnyalatokat látunk. Az enyhén rózsaszínes árnyalatok az alumínium jelenlétére utalhatnak.

Az objektum neve:

Hold

Csillagkép:

Pisces

Koordináták:

R.A. 01 h 25 m 17 s Dec. +03° 25′ 28″

Az objektum típusa:

Hold

Távolság:

365 569 km

Fényesség:

-12,3m

Látszólagos méret:

32' 40"

Átmérő:

3 476 km

Megvilágítottság:

97%

Időpont:

2017. 11. 03. 20:45-21:15 UT

Helyszín:

Magyarország, Pest megye, Tápióbicske

Fényképező:

Nikon D3300 (módosítás nélkül)

Távcső:

Sky-Watcher 150/750 mm Newton reflektor

Mechanika:

Sky-Watcher NEQ-5 Pro GoTo

Vezetés:

-

Korrektor:

-

Barlow:

3x

Fényerő, fókusz:

f/15, 2250 mm

ISO:

200

Light:

8 x 1/200 s + 8 x 7500 frame (legjobb 15%)

Feldolgozás:

AutoStakkert2!, RegiStax6, PixInsight, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Feliratozva

mozaik

Lépésről lépésre