A Növekvő Hold

Főbb objektumok: Hold, Hercules, Atlas, Piccolomini

A Greenwichi Királyi Obszervatóriumban díjazott fényképem

Időpont:

2017. 04. 01. 19:00 UT

Helyszín:

Magyarország, Pest megye, Tápióbicske

Fényképező:

Nikon D3300 (módosítás nélkül)

Távcső:

Sky-Watcher 150/750 mm Newton reflektor

Mechanika:

Sky-Watcher NEQ-5 Pro GoTo

Vezetés:

-

Barlow:

3x (okulárprojekcióval)

Fényerő, fókusz:

f/15, 2250 mm

Light:

5 x 6000 frame

Feldolgozás:

AutoStakkert2!, RegiStax6, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Feliratozva

Mikor érdemes a legközelebbi égitestet megfigyelni? Érdekes módon nem akkor, amikor az egész megvilágított Holdat látjuk, vagyis teliholdkor. A Hold kétségkívül a leglátványosabb arcát valamelyik negyed időszakában(kb. 20-80% közötti megvilágításnál) mutatja. A terminátor - vagyis az éjszakát a nappaltól elválasztó képzeletbeli határvonal - mentén a napfény éles beesési szöge miatt sokkal látványosabban mutatkoznak meg a felszínformák szintkülönbségei. A kráterek, a hegyek és egyéb érdekes alakzatok a hosszúra nyúlt árnyékok miatt térszerűvé teszik a Hold ezen részét.

 

A növekvő fázisban lévő Holdat 2017. április elsején, egy kissé hűvös tavaszi estén örökítettem meg a pest megyei Tápióbicskéről. Többször megnehezítette a dolgom a szomszédos ház kéményéből áradó füst, de végül sikerült egy olyan helyet találnom, ahol elkezdhettem a munkát a távcsövemmel.

 

A fénykép nem egyszeri expozícióval készült, hanem a 150/750 mm-es Newton távcsőhöz okulárprojekciós módon – vagyis okulár mögé – csatlakoztatott Nikon D3300 fényképezőgép videó felvételeinek segítségével. A látómezőbe nem fért bele az egész Hold, így fel kellett osztanom öt részre, majd ezekről a területekről egyenként egy-két perces videót készítettem. A videókat egy csillagászati képfeldolgozó programmal képpé alakítottam, majd az öt fényképet összeillesztettem, mintha csak egy panoráma képet készítenék.

Ezzel a módszerrel, sokkal részletesebb és élesebb képet kaptam, mintha kihagytam volna a videók készítését. A videók felhasználásával jelen esetben a légköri mozgás „képromboló” hatását szűrtem ki olyan módon, hogy a képfeldolgozó szoftver a videóból csak a legélesebb képkockákat választotta ki és átlagolta össze egyetlen képpé.

 

A fényképet a 2017-es Insight Astronomy Photographer of the Year nemzetközi asztrofotós versenyen - amelyet a londoni Greenwichi Királyi Obszervatórium rendez évek óta - beválogatták a „Best Newcomers” kategória legjobb képei közé. Ez a kategória kifejezetten azoknak szólt, akik a versenyt megelőző évben kezdtek el asztrofotózással foglalkozni. Többek között a BBC által is támogatott verseny díjátadóján 2017. szeptember 14-én személyesen volt szerencsém részt venni.

 

A fénykép egy interaktív kiállításon 2018 nyaráig megtekinthető volt a híres londoni csillagvizsgáló planetáriumában. 

Az objektum neve:

Hold

Csillagkép:

Taurus

Koordináták:

R.A. 04 h 57 m 56 s Dec. +17° 04′ 25″

Az objektum típusa:

Hold

Távolság:

363 484 km

Fényesség:

-10,15m

Látszólagos méret:

32' 52"

Átmérő:

3 476 km

Megvilágítottság:

28%