A halálfej-köd
​​​​​​​(Robot)

Főbb objektumok: NGC 2467, Haffner 18, Haffner 19

Az ijesztő csillagbölcső

NGC 2467
NGC 2467 térkép
NGC 2467 feliratozva

A Puppis csillagkép egyik méltatlanul elhanyagolt aktív csillagkeletkezési területe az NGC 2467 vagy másnéven Halálfej-köd. A gyönyörű, de egyben mégis vészjósló kinézetű objektumot azért választottam az eddigi leghosszabb expozíciós idejű robottávcsöves felvételemnek, mivel még asztrofotós körökben is viszonylag ismeretlen objektum. A Halálfej-köd elnevezés forrását egyértelműen a vigyorgó koponyára emlékeztető struktúra adja, de többen színes mandrill arcot is felfedeznek benne. Amikor rábukkantam erre az objektumra elég vegyes érzelmek fogadtak, hiszen én is a koponyát láttam bele, viszont azon is sokat gondolkodtam, hogy mi emberek mégis miért határolódunk el egy ilyen lenyűgöző objektumtól pusztán a kinézete miatt? Vajon tényleg csak a megjelenése miatt hanyagoljuk el ezt az egyébként páratlan változatosságú emissziós ködöt?
 

A köd egyik legjelentősebb objektuma a HD 64315 katalógusjelű O6-típusú 9,5 magnitúdós csillag, ami a képzeletbeli szájüreg területének ionizációjáért felelős. A félelmetes égi portréban változatosan találhatók fiatal, különböző sebességgel mozgó csillaghalmazok, por- és gázfelhők, melyek gravitációs köteléke egyben tartja a most is aktív csillagbölcsőt. A köd két legnagyobb csillaghalmaza a koponya orrüregét adó Haffner 18, illetve a jobb szemgödör helyén lévő Haffner 19 a kutatások szerint szorosabb kölcsönhatásban is vannak egymással. Érdekes jelenség a 11,9 magnitúdós Wray 15-101 közvetlen környékének ionizációja is.
 

A jelenlegi ismereteim alapján összesen két magyar vonatkozású felvétel készült a Puppis változatos színű csillagbölcsőjéről. A megtervezés során az interneten fellelhető nemzetközi képeket elemezve úgy döntöttem, hogy a köd összetétele alapján érdemes nem a megszokott módon megörökíteni, hanem a Hubble-űrtávcső keskenysávú felvételeire kifejlesztett úgynevezett Hubble Palette módszerrel teszem egyedivé a felvételt. Sajnos nincs lehetőségem a hidrogén, az oxigén és a kén ionizált fényét áteresztő szűrőkkel és egy profi kamerával dolgoznom, ezért a Chilescope robottávcsőhálózat egyik legnépszerűbb optikáját béreltem ki. A köd alacsony deklinációja miatt egyszerűbb a déli égboltról fényképezni, de érdemes tudni, hogy Magyarországról sem lenne lehetetlen feladat a megörökítése. Sajnos azonban hiába a gondosan megválasztott chilei helyszín és a profi felszerelés, a fátyolfelhők többször is megjelentek, ezért a végleges anyag összegyűjtéséhez több mint fél évre volt szükség.
 

A fényképhez elkerülhetetlen volt a hagyományos (LRGB) szűrőkkel készült kép feldolgozása is, ami a részletek és az árnyalatok gazdagítása miatt kis mértékben felhasználásra került a feldolgozásánál is. A hagyományos színvilágra a csillagok miatt is szükség volt, hiszen a keskenysávú felvételeken több csillag színe bíbor árnyalatú, ami nem felel meg a valóságnak. Hiába az SHO típusú képfeldolgozás „művészi szabadsága”, amit asztrofizikai szempontból helyesen is meg lehet jeleníteni, arra érdemes odafigyelni. Bízom benne, hogy a képpel sikerült a köd belső csodálatos világába is elkalauzolni a kép szemlélőjét.

Ha egy másik szemszögből tekintünk erre az ijesztő nevű objektumra, akkor a születés csodáját láthatjuk, nem az emberi mulandóság egyik jelképét.

Az objektum neve:

Halálfej-köd, NGC 2467, SH2-311, Ced 103

Csillagkép:

Puppis

Koordináták:

R.A. 07 h 52 m 19 s Dec. -26° 25′ 41″

Az objektum típusa:

Emissziós köd

Távolság:

16 000 fényév

Fényesség:

7,1m

Látszólagos méret:

65' x 38'

Megfigyelhetőség:

Téli hónapokban

Időpont:

2019. 03. 17. - 2019. 12. 01.

Összesített exp. idő:

9,5 óra

Helyszín:

Chilescope - Chile, Río Hurtado, El Sauce Observatory

Kamera:

FLI ProLine 16803

Távcső:

ASA 500/1900 mm asztrográf

Mechanika:

ASA DDM85

Vezetés:

Autoguiding

Korrektor:

ASA 4" Wynne-korrektor

Fényerő, fókusz:

f/3,8, 1900 mm

Light:

5 x 1200 s Ha, 5 x 1200 s OIII, 4 x 1200 s SII, 21 x 600 s Lum,
6 x 300 s R (bin2), 5 x 300 s G (bin2), 5 x 300 s B (bin2)

Dark:

50

Flat:

140

Bias:

50

Feldolgozás:

Astro Pixel Processor, PixInsight, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Helye az égbolton

Feliratozva