Mars (2018. 08. 03.)

Főbb objektumok: Mars - Syrtis Maior, Hellas, Sinus Meridiani

Földközelben a Mars

Mars
Mars a Naprendszerben

A bolygó 2003-as hatvanezer éves rekordközelsége óta eltelt időszak eddigi legkisebb távolsága a 2018. július 27-i oppozíció során volt. Az akkori 55,8 millió kilométeres távolság helyett, most 57,6 millió kilométerre volt a Földtől. 


Az oppozíciót bizakodva vártam, hiszen nem volt még alkalmam ezelőtt megörökíteni a vörös bolygót. Emellett az oppozíció napján az évszázad leghosszabb ideig tartó teljes holdfogyatkozását is megfigyelhettük - volna. Volna? 


Kezdjük azzal, hogy ahogy elkezdett közeledi felénk a bolygó, egy - a Marson egyébként igen gyakori - porvihar teljesen tönkretette a bolygó felszíni részleteinek láthatóságát. A viszonylag élesen elkülönülő sötétbarna részletek és a bolygó felszínét uraló vörös szín alig volt detektálható a felvételeken. Az oppozíció idején már csillapodott a vihar, amelyek sokszor hetekig is eltarthatnak és mire kitisztul a légkör, akár hónapok is lehetnek. Ennek tudatában sajnos el kellett felejteni az élvezhető felvételeket.


Az oppozíciót követő napokban volt arra lehetőség, hogy megörökítsem a saját eszközeimmel is a Marsot. A felvételen elmosódva látszódnak a bolygó részletei. Ez egyrészt a készítéshez használt eszközök, másrészt a viharnak volt köszönhető. 


2018. július 27-én sajnos még egy kellemetlenséggel kellett szembesülnöm (akárcsak Magyarország lakosságának 90%-ának): az évszázad holdfogyatkozását és a földközelben lévő Mars tündöklésének párosát eltakarták a nyári zivatarfelhők.


Ezt az élményt sajnos nem lehet már bepótolni egy emberöltő alatt, de bízom benne, hogy a legközelebbi Mars-oppozíció során szerencsésebbek lesznek a földlakók és jómagam is ennél jobb képpel tudom gazdagítani a galériámat. 

Az objektum neve:

Mars

Csillagkép:

Capricornus

Koordináták:

R.A. 20 h 22 m 50 s Dec. -26° 09′ 58″

Az objektum típusa:

Bolygó

Távolság:

57,7 millió km

Fényesség:

-2,73m

Látszólagos méret:

24"

Átmérő:

6 779 km

Megvilágítottság:

99,5%

Időpont:

2018. 08. 03. 20:49-20:54 UT

Helyszín:

Magyarország, Pest megye, Tápióbicske

Fényképező:

ZWO ASI 120 MC (FireCapture szoftverrel)

Távcső:

Egyedi építésű 200/800 mm Newton reflektor

Mechanika:

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Vezetés:

-

Korrektor:

-

Módszer:

Okulárprojekció - 20 mm Plössl okulár

Beállítások:

Gain: 40, Exp: 3,45 FPS: 34, SER formátumban

Light:

9000 frame (legjobb 15%)

Feldolgozás:

AutoStakkert2!, RegiStax6, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Elhelyezkedésük