Magamról

1992-ben születtem Budapesten, de lakóhelyem mindig is Tápióbicske volt. Jelenleg a fővárosban és Tápióbicskén élek megosztva. 2014-től a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnáziumban tanítok Budapesten. 2005 óta tagja vagyok a Magyar Csillagászati Egyesületnek (MCSE) és 2018 óta a Magyar Asztrofotósok Egyesületének (MAFE), ahol felügyelőbizottsági és zsűrizési feladatokat is ellátok. 2021-től az MCSE kiadásában megjelenő Meteor című folyóirat digitális asztrofotózás rovatát vezetem.

Tanulmányaimat a tápióbicskei Földváry Károly Általános Iskolában kezdtem, ahol 7. osztályos koromban a fizika és földrajz órák felkeltették érdeklődésemet a csillagos égbolt iránt. Egy binokulár és egy csillagászati szakkönyv, volt a háznál, mely elég volt a kezdő égboltfelfedezők útjának irányításához. Ha visszagondolok, ez az időszak alapozta meg bennem a komoly érdeklődést. A binokulárt  lecseréltem egy szerény képességű 5 cm-es lencsés távcsőre, mellyel sikerült megfigyelnem a Jupiter holdjait. Még mielőtt elhagytam volna az általános iskolát, egy 10 cm-es lencsés távcsövet kaptam a szüleimtől, amivel már komoly megfigyeléseket végezhettem a napfoltokról, üstökösökről. Azokban az időkben már tagja voltam a Magyar Csillagászati Egyesületnek is.

Középiskolai tanulmányaimat Nagykátán végeztem. Akkoriban egy 20 cm-es Dobson távcsövet sikerült beszerezni. Ez tíz évig volt a fő műszerem. Számos üstököst és mélyég-objektumot figyeltem meg vele. Azokban az években, a Magyar Csillagászati Egyesület Tápiómenti Helyi Csoportjának vezetésében is részt vettem: több csillagászati előadást és távcsöves bemutatást szerveztünk a Tápió-vidék iskolái és művelődési házai számára.

2010-ben az érettségit követően, a jászberényi Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar tanító szakjára nyertem felvételt. Ez az időszak nem volt túl alkalmas a távcső aktív használatára, így szüneteltettem a csillagvadászatot. A hobbi megszakítását főként az befolyásolta, hogy mindig is szerettem volna megörökíteni azt, amit látok - bemutatni mindenki számára, hogy milyen lenyűgöző az univerzum - és sajnos erre nem volt lehetőségem.


Amikor 2014-ben befejeztem a főiskolai tanulmányaim, tanítóként a budafok-tétényi Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolában kezdtem el dolgozni. A második tanévemben már sikerült elindítani a csillagászati szakkört. A szakkör hatására újra aktivizáltam magam és elővettem a porosodó távcsöveket. 

2016 tavaszán megvásároltam az első komolyabb digitális fényképezőgépem, ami egy bridge típusú gép volt (Sony DSC-HX300). Ezzel végre sikerült hosszú expozícós idejű felvételeket készítenem, amivel már megörökítettem a csillagokat. Egy nagy gond akadt viszont: a távcsőhöz nem lehetett csatlakoztatni, illetve nem tudott nyers fájlokat (RAW) készíteni, így pár hónap használat után el is adtam. Ekkor vettem meg a Nikon D3300-at, melyet már távcsőhöz is lehet csatlakoztatni és tud RAW fájlokat készíteni. 
A Dobson távcső nem volt alkalmas a fényképezésre, hiszen nem követi az égitestek látszólagos mozgását - bár néha próbálkoztam Nap és Hold felvételekkel. 2017 februárjában eladtam, majd rögtön vettem is helyette egy 15 cm-es Newton-típusú távcsövet, amit elektromos vezérlésű mechanikára rögzítettem. Ezzel megvalósult az egyik gyermekkori célom: az égi objektumok fotózása.

2017 tavaszán elkészítettem az első asztrofotóim, amelyekkel egy spontán döntés után jelentkeztem a Greenwichi Királyi Obszervatórium által meghirdetett asztrofotós versenyre az újonc kategóriában. Nagy megtiszteltetés és öröm volt számomra, hogy az egyik képemet méltónak találták, hogy beválogassák a legjobbak közé és megtekinthető legyen a greenwichi csillagvizsgálóban. 

2017-ben a csillagászati szakkörömet is érte egy nagy elismerés: egy harmadik osztályos tanulóm egy változócsillag fényességét becsülte meg hetekig. Az erről készült kutatás a 2017-es Kutató Gyermekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjén az első helyezést érte el. A sikert a 2018-as KGYTK-án megismételtük egy páros napfoltmegfigyelési kutatómunkával - amelyről részletesen beszámolt az MCSE havilapja a Meteor is.


2018-tól kezdődően számos helyen tartottam országszerte kiállításokat. 2018 nyarán elérkezett a szintlépés ideje is: megváltam a főbb műszereimtől, hogy jobb eszközöket vásárolhassak, ekkor egy komolyabb mechanikát és egy 20 cm-es használt tükrös távcsövet vásároltam. A meglévő eszközeimet kibővítettem egy Canon EOS 1300D fényképezőgéppel, amit átalakíttattam asztrofotózásra.

Tevékenységemmel 2019-ben és 2020-ban is elnyertem Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szakmai kuratóriumának, majd később a Miniszterelnökség - Családokért felelős tárca nélküli miniszter döntésének alapján a Nemzeti Tehetség Program által kiírt Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat. Ez az egyik legjelentősebb és komoly anyagi támogatással is járó korosztályos képzőművészeti elismerés Magyarországon. A támogatást 2019-ben javarészt egy 80/400 mm-es apokromatikus refraktor beszerzésére használtam fel, majd 2020 végén egy speciális monokróm kamerát vásárolhattam. Az új távcsővel 2020 áprilisában sikerült egy olyan felvételt készítenem, amit a NASA a nap képének (APOD - Astronomy Picture of the Day) választott. Ez az egyik legnagyobb megtiszteltetés, amit egy asztrofotós kaphat, mivel napi szinten több száz kép közül kell válogatni a szerkesztőknek és az amatőr asztrofotósok képei mellett, akár a Hubble-űrtávcső által készített fényképek is versenybe szállhatnak. Tápióbicskei lakosként különösen jó érzés, hogy helyi szinten is értékelik a munkám. 2020-ban a község jó hírnevének öregbítéséért polgármesteri elismerésben részesültem.


Manapság két csoportra bontva tartom a szakköröm, kezdőknek és haladóknak. Pedagógusként célom, hogy a ma felnövekvő nemzedék figyelmét megpróbáljam felkelteni a csillagászat iránt, hiszen egyre többen élnek a maguk virtuális valóságában, amelyben háttérbe szorul a valóságos környezet megismerése.

A tükörreflexes fényképező birtokában egyre inkább elkezdett foglalkoztatni a fényképészet több területe is. A nappali felvételeimen próbálom egyre inkább tudatosan használni a lehetőségeket, de a fő profilom még mindig az asztrofotográfia maradt. Kezdőként számos sikerélmény ért az asztrofotózással kapcsolatban, de úgy érzem, hogy vannak még fejlődési útvonalak, amelyeket ki kell járnom a jövőben. 

gallery/arckep_2020
gallery/werk

Munka közben

gallery/eload_pol

Előadás az Óbudai Polaris Csillagvizsgálóban

gallery/sw80_lm2

Munka közben

Werkfilm