Jupiter (2016. 03. 14.)

Főbb objektumok: Jupiter, Nagy Vörös Folt

Lencsevégre került a több száz éves anticiklon

Jupiter
Jupiter a Naprendszerben

A Naprendszer legnagyobb bolygójának nincs szilárd felszíne. A Jupiter egy gázbolygó, amelynek szilárd a magja, folyékony fémes a köpenye, hidrogénből, héliumból és metánból álló légköre van. A saját tengelye körül csupán 9 óra 55 perc alatt fordul meg. Már kis távcsövekben is lenyűgöző látványt nyújt. Négy nagy holdjának keringését figyelte meg Galileo Galilei, amelyekkel próbálta megcáfolni a geocentrikus világképet. 


Ha valaki a Jupitert szóba hozza egy társalgás során, előbb utóbb mindenki maga elé képzeli a Naprendszer legnagyobb bolygóját. Elképzelni nem túl nehéz: két barnás-vöröses markáns sáv, amelyek a Jupiter egyenlítőjét közrefogják. A déli sáv különbözik az északitól: található rajta egy folt. A folt nem is kicsi, hiszen a mérete hozzávetőlegesen megegyezik a Föld átmérőjével. Méretéből adódóan közepes távcsövekkel már jól észlelhető. 


A foltnak neve is van, és ha már adtak neki, akkor gondolhatjuk, hogy valami olyan dolog ez, ami állandó és régóta létező. Valóban! A szakmai berkekben Nagy Vörös Foltnak nevezett ovális alakú jelenség egy több száz éves anticiklon. Mérete és helyzete ingadozó. Valószínűleg a környékbeli felhőkhöz képest pár kilométerrel magasabbra is emelkedik. A szomorú hír, hogy ez a jellegzetesség teljesen eltűnhet a Jupiterről, akár még a mi életünkben is, hiszen a Hubble adatai alapján a folt mérete rohamosan csökken. 


A fényképet videófelvétel segítségével készítettem még a gyermekkoromban használatos Dobson távcsővel, amit kénytelen voltam kézileg vezetni a framek begyűjtése közben. Az akkori tapasztalatlanságom ellenére úgy gondolom, hogy sikerült egy vállalható fényképet készítenem az óriásbolygóról, de természetesen a jövőben szeretnék ennél részletgazadabb és mutatósabb Jupiterrel szolgálni. 

Az objektum neve:

Jupiter

Csillagkép:

Leo

Koordináták:

R.A. 11 h 15 m 23 s Dec. 06° 23′ 56″

Az objektum típusa:

Bolygó

Távolság:

664 millió km

Fényesség:

-2,48m

Látszólagos méret:

44"

Átmérő:

139 822 km

Megvilágítottság:

100%

Időpont:

2016. 03. 14. 19:45 UT

Helyszín:

Magyarország, Pest megye, Tápióbicske

Fényképező:

Nikon D3300 (módosítás nélkül)

Távcső:

Sky-Watcher 200/1200 mm Dobson

Mechanika:

Azimutális

Vezetés:

-

Korrektor:

-

Light:

1000 frame (legjobb 20%)

Feldolgozás:

AutoStakkert2!, RegiStax6, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Elhelyezkedésük