A Copernicus-kráter
ÉS környéke

Főbb objektumok: Hold, Copernicus-Kráter

A Naprendszer legszebb krátere 

Copernicus
Copernicus feliratozva
Copernicus és környéke feliratozva

A Copernicus-kráter egyike a Holdon lévő legszebb krátereknek, de ha tágabb környezetében nézzük, akkor a Naprendszerben se nagyon akad párja.
 

A híres lengyel csillagászról - a heliocentrikus világkép megalkotójáról - Nikolausz Kopernikuszról méltóképpen emlékezett meg Riccioli 1651-ben, amikor is elnevezte róla ezt a gyönyörű krátert. A Copernicus-kráter egy viszonylag fiatal képződmény, melynek átmérője 93 kilométer, mélysége 3760 méter és a kráter oldalsó fala majdnem egy kilométerrel emelkedik a környezete fölé. A kráter közepén több mint ezer méter magas központi csúcs található.

 

A kráter több száz kilométeres körzetét a becsapódáskor kilökődő anyag borítja. A XX. század második felében alapos geológiai kutatás alá került, amikor is sikerült megállapítani azt, hogy a környék legfiatalabb krátere. Kora "csupán" 900 millió év. Az ilyen fiatal kráterek jellemzője a fehér sugársáv, amely mint egy friss sebként hívja fel magára a figyelmet. 

 

A kráter fala teraszos szerkezetű, amely a fényképen is jól kivehető. A megvilágítás változásával más és más arcát mutatja meg ez a különleges kráter. Első negyed után két nappal, vagy utolsó negyed után egy nappal érdemes megfigyelni. Az észleléséhez elegendő egy 50 mm átmérőjű teleszkóp is, de a mélyrehatóbb vizsgálatért természetesen nagyobb átmérőjű távcsövet kell használni. A Newton távcsövem nem éppen a legmegfelelőbb a Hold részleteinek megörökítésére, de bízom benne, hogy a jövőben lesz még lehetőségem még több részletet megörökíteni a Naprendszer szépségdíjas kráteréről.

 

A fénykép elkészítéséhez videót rögzítettem, amelynek a legjobb frame-jeinek 10%-át adtam össze.

Az objektum neve:

Copernicus-kráter, Hold

Koordináták:

É 9,621o Ny 20,079o 

Az objektum típusa:

Kráter

Távolság:

382 902 km

Fényesség:

-11,79m

Látszólagos méret:

1'

Átmérő:

93 km

Megvilágítottság:

77%

Időpont:

2017. 10. 30. 19:00 UT

Helyszín:

Magyarország, Pest megye, Tápióbicske

Fényképező:

ZWO ASI 120 MC

Távcső:

Sky-Watcher 150/750 mm Newton reflektor

Mechanika:

Sky-Watcher NEQ-5 Pro GoTo

Vezetés:

-

Korrektor:

-

Barlow:

-

Light:

1000 frame (legjobb 10%)

Feldolgozás:

Fire Capture, AutoStakkert2!, RegiStax6, PixInsight, Adobe Lightroom, Adobe Photoshop

Elhelyezkedése

Feliratozva